Chiropractie van Heuven 

Migraine is geen Hoofdpijn maar een Hersenaandoening

U bent ongetwijfeld wel bekend met iemand die last heeft van migraine. Dat is niet verwonderlijk want meer dan een kwart miljoen mensen loopt bij een huisarts vanwege migraine.

Dit zijn ongelofelijke aantallen, zeker wanneer we ook nog eens bedenken dat er ook mensen zijn die niet naar de huisarts gaan! Het aantal mensen dat dus lijdt aan migraine is zelfs nog hoger.

Het is dan ook niet overdreven om te zeggen dat migraine een aandoening is die heel veel mensen treft.

Dan is het eigenlijk vreemd om te bedenken dat er nog zoveel niet duidelijk is op het gebied van  migraine en migraine gerelateerde klachten. Veel mensen hebben namelijk een beeld van migraine dat inmiddels is achterhaald door wetenschappelijke inzichten.

Dat betekent dat deze mensen kansen laten liggen om migraine klachten te verminderen!

Nieuwe inzichten wijzen namelijk uit dat migraine niet zomaar een vorm van hoofdpijn is, maar veel meer een hersenaandoening. En zoals steeds meer mensen mogen ondervinden:

Bij specifieke neurologische (hersen) problemen, kan een neurologisch chiropractor mogelijk zorg bieden op gebieden waar andere zorgverleners geen resultaat konden boeken.

Als specialist van neurologische problematiek en neuroplasticiteit bieden wij speciale zorg, volledig afstemt op de behoeften van cliënten met migraine klachten. Ons doel hierbij is altijd de oorzaak en de aanleiding van de problematiek vinden, nooit het onderdrukken van klachten!

 

Migraine als Hersenaandoening

We begonnen dit artikel met de mededeling dat migraine een hersenaandoening is. Dit standpunt willen wij graag verduidelijken. De meest bekende en veel voorkomende vorm van hoofdpijn wordt gekenmerkt door alleen de hoofdpijn, er zijn geen standaard bijkomende klachten en symptomen.

Dit ligt heel anders bij migraine. Iedereen weet wel dat migraine zich niet alleen via hoofdpijn presenteert. Net zo prominent kunnen zijn:

  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid
  • Onverdraagzaamheid van licht
  • Het Migraine aura

Met natuurlijk het karakter van een aanval met vaak een aanloop en nasleep.

Een veelgebruikt middel is het tijdens de aanval innemen van medicatie om de klachten te onderdrukken. Hierdoor wordt er tijdelijk bijvoorbeeld minder pijn gevoeld.

Maar iedereen begrijpt, onderdrukken is misschien wel eventjes een verlichting. Het echte probleem echter wordt niet aangepakt. Een volgende aanval zal zeker weer voorkomen en deze zal weer net zo heftig zijn. De cirkel van aanloop-aanval-herstel wordt niet doorbroken en er worden geen stappen gezet om een volgende aanval te voorkomen.

Met de kennis van neurologie en kennis van de samenwerking tussen neuronen onderling, kan de neurologisch chiropractor hier een andere positie innemen. Neurologische chiropractie (functionele chiropractie) is namelijk niet bedoeld om symptomen te onderdrukken, maar om de oorzaak en aanleiding aan te pakken.

En dan juist bij klachten en aandoeningen die hun oorsprong vinden in het brein!

 

Met deze neuroplasticiteit wordt het vermogen omschreven van het brein om zichzelf te herstellen en zichzelf aan te passen.

Nieuwe inzichten door Migraine als Hersenaandoening

Wanneer we denken en handelen vanuit het standpunt dat migraine een hersenaandoening is, dan zorgt dit voor nieuwe invalshoeken. Immers het brein is een complexe machine die ook nog eens sterk aan verandering onderhevig is. Niet in de laatste plaats vanwege de immers algemeen aanvaarde neuroplasticiteit.

Met deze neuroplasticiteit wordt het vermogen omschreven van het brein om zichzelf te herstellen en zichzelf aan te passen.

Dit vermogen is essentieel bij de zorg die Chiropractie van Heuven biedt bij migraine. Wij zullen namelijk altijd met u op zoek gaan naar factoren die de aanvallen uitlokken en proberen vast te stellen waarom het brein met migraine klachten reageert op de stimuli.

Kan het zo zijn dat u na bepaalde voeding of na bepaalde inspanning (stress!) een migraine aanval voelt opkomen? Wellicht worden hersendelen geprikkeld door voeding of omstandigheden op dusdanige wijze dat zij hier niet adequaat op kunnen reageren? Het mogelijke gevolg is dan een verstoring in de werking van de hersencellen (neuronen) waardoor deze massaal klachten geven.

Zie hier: een migraine aanval is geboren.

Op dezelfde manier zijn wij bekend met verstoringen in bijvoorbeeld de nek/hals regio waardoor een ongezonde hoeveelheid druk/prikkels/stimuli op specifieke gebieden in de hersenen terecht komen. U raadt het mogelijke gevolg al:

Een heftige migraine aanval!

 

 

Niet onderdrukken maar Verzorgen van Migraine

Wanneer we vanuit deze nieuwe inzichten kijken naar migraine dan is er niet zomaar de behoefte om symptomen te onderdrukken. Veel meer is er de wens om op zoek te gaan naar mogelijke prikkels, verstoringen etc. die er in de eerste plaats voor zorgen dat de migraine optreedt.

Dat is exact wat wij u hopen te bieden in onze chiropractie praktijk. Wij nodigen u dan ook graag uit om verder rond te kijken op onze website of om direct contact met ons op te nemen!

 

 

 

 

 

Een betere Gezondheid door Chiropractie